Peruanska Solfestivalen Inti Raymi Stockholm 2017

Min äldsta son (på bild), på den årligt återkommande Inca festivalen Inti Raymi i Stockholm (Rålambshovsparken) 2017. Inti Raymi (översatt till Solfestival) från incaspråket Quechua är en religös ceremoni där Inca Imperiet visar solguden Inti vördnad. Under Inca Imperiet, var Inti Raymi den viktigaste av fyra ceremonier som firades i Cusco, Peru och firandet ägde rum i Haukaypata, huvudgatan i staden. Inti Raymi är fortfarande firad av inhemska genom Anderna och firandet involverar musik, färgglada kostymer och mat. I Stockholm, Sverige, är Inti Raymi ett kulturellt integreringsprojekt där etniska grupper från Anderna samt andra etniska folk samlas vid en årlig tradition för att hjälpa till att bevara samt hedra kultur och tradition och återskapa den Andniska Inti Raymi festivalen.

Min anledning att dela detta och varför det har betydelse i just mitt liv är att det är en del utav mina barns arv, på deras fars sida. Deras farföräldrar som flyttade till Stockholm då deras barn var små talar inkaspråket Quechua och jag har hört många både fantastiska, roliga och sorgsna historier om livet i hemlandet och den fantastiska kultur de kommer från, innan de tog beslutet att skapa nytt liv i ett nytt land. Då mina barns farföräldrar talar om solfestivalen i Stockholm kallar de den för den skrattfullt för den falska Inti Raymi. Jag anser det viktigt att barnen tar del utav sitt arv och får vara med i festligheterna och ser till att ta dem dit, det är en kul upplevelse även för mig! Det ”bjuds” på god mat, dans och det säljs saker i marknadsstånd. Årligen under Juni månad mitt i Stockholm, Rålambshovsparken, med mycket aktiviteter utöver Inti Raymi, parken är fylld utav människor som sitter på en filt i gräset eller direkt på gräset, åker skateboard i skaterampen, barn som hoppar i en uppblåst hoppborg, beställer ett armband som skapas på plats, testar mat från de olika serveringsplatserna, ger sig på klätterväggen, tittar på duktiga dansare och då mycket mera!

Inti Raymi Stockholm 2017Inti Raymi Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s