Min personliga erfarenhet utav Sömnparalys

sleepparalysis

Jag minns specifikt att jag låg på soffan i vardagsrummet, var mentalt klarvaken men kunde varken prata eller öppna ögonen och jag kunde inte röra kroppen. Det här var tidigt 90-tal. Instinktivt när man befinner sig i denna situation vill man ropa på hjälp och man är rädd. Men man är helt paralyserad, så det går inte. Jag brukade känna panik och få orostankar. Jag lyssnade efter min mor, vilket rum befann hon sig i? Jag önskade att jag kunde fånga hennes uppmärksamhet, få henne att se att jag behöver hjälp och bli ”väckt”. Man försöker ta sig ur situationen, komma loss, jag minns att jag verkligen kämpade med att försöka röra på fingrar eller tår. Liksom lirka fram uppvaknande, ofta lyckades jag tillslut. Det var jobbigt att det här hände. Jag har varit med om det många gånger genom åren, hundratals om inte tusentals.

Det är min personlig uppfattning att det fins två något olika versior av sömnparalys. Olika orsaker framkallar olik erfarenhet men paralysen finns där i båda versionerna. Genom min barndom, från ungefär 6 års ålder (har inget tidigare minne) tills vid ungefär 26 års ålder då det (så gott som) helt försvann förstår jag att det som orsakade denna paralys var trötthet. Dålig sömn och ofta mycket fysisk aktivitet som gjorde att jag var väldigt trött. Jag upplevde det som att när jag låg framför TV:n eller i sängen och antingen var väldigt trött och skulle somna eller blundade för att vila så kunde då kroppen somna utan att hjärnan gjorde det och jag befann mig då i denna sömnparalys.

När man talar om sömnparalys hör ofta visit utav demon till fenomenet. Det här är vad jag anser vara två skilda typer utav sömnparalys, utan och med ”ondskan” och versionen utan denna demon orsakas av dålig sömn och stor trötthet medans versionen snäppet värre upplevs utav andra orsaker. Att inte ”bara” befinna sig i den situationen att inte kunna röra sig utan samtidigt ha dessa skräckupplevelser är utifrån min personliga upplevelse framkallat genom stress och upplevelser som varit svåra för oss. Under sommaren 2017 hade jag min första upplevelse utav sömnparalys med ond närvaro. Jag gick igenom en tuff period, det hade varit svårt en längre tid och det hade nu blivit för mycket. Min första upplevelse är också den mest skrämmande hittills, tänker den blir nog svår att toppa.

sleep_paralysis_by_jny016-d4vxax0

Som jag uppfattar det varierar upplevelsen från person till person samt från gång till gång men handlar alltid om ond närvaro. Min första upplevelse av sömnparalys med ond närvaro utspelade sig så som följer….

Det var mitt i natten. Jag vaknade fast jag öppnade inte ögonen, jag låg stilla på rygg och lyssnade på min andning medans jag försökte återgå till sömn. Jag var inte paralyserad. Denna första gång fanns ingen paralys och jag kunde därför inte efteråt koppla det till sömnparalys. Jag funderade på om jag hallucinerade pga galenskap och var riktigt orolig för mitt egna sinnes skull. Men det började hända flera gånger och då och då finns paralyseringenmed, men inte alltid. Jag tror ändå på att det är sömnparalys eftersom upplevelsen är den samma, varesig också paralys finns med eller inte. Jag försöker då att somna om men upptäcker att jag upplever en förändring utav ljudet i rummet. Ingenting låter som det bukar, normalt. Det är en speciell helhetskänsla i omgivningen som påminner om skräckfilm. Jag är hela tiden medveten och noterar allt det underliga som jag upplever. Jag undrar t.e.x varför min egen andning låter som det gör; skrämmande som i en skräckfilm. Det börjar då kännas som att min själ sugs ut ur min kropp från min mun och jag reagerar och vill stoppa detta så jag öppnar ögonen och sätter mig upp. Det finns ingenting i rummet men känslan är kvar. Jag försöker förstå det jag upplevt så jag tar mobilen och försöker Googla mig fram till vad som hänt egentligen. Jag ligger då på en madrass på golvet bredvid våningssängen som min son sover i. Efter ca 10 minuter i mobilen märker jag en närvaro. Jag är alltså klarvaken när följande händer. Under sängen syns en demon. Han var lika verklig som allt annat i verkligheten. Hans hud är gråvit, ögonen svarta, han har ett hånflin och ser riktigt ond ut. Har ni sett filmen The Descent så är det rusktigt nära. Han rör sig mycket sakta närmare mig. Jag blir räddare och räddare men samtidigt i allt detta förstår jag att det inte är verkligt hur verklig han än ser ut. För att sånt här kan ju inte vara på riktigt. Men han försvinner inte och nu är han verkligen för nära för att jag ska känna mig bekväm, jag är nu för rädd och jag känner jag måste väcka mina barns far. Jag kan inte vara ensam längre. Demonen försvinner medans jag väcker honom. Jag förklarar min upplevelse för den enda person jag känner som faktiskt har demonversionen utav sömnparalys. Jag har under alla år vi känt varandra skyndat mig för att väcka honom ur sin paralys och därigenom rädda honom från demonen när han mitt i natten ”ropar på mig” med sina försök att tillkalla uppmärksamhet.

Jag har sedan den där första gången med demonversion upplevt sömnparalys åtminståne 25 gånger efteråt, senast för någon vecka sedan. Ibland är det bara aningar om att ondska är där, den där speciella känslan och jag slipper se demonen. Det händer alltid vid uppvaknade men en gång upplever jag att det började då jag fortfarande var kvar i sömn och jag valde snart att vakna, det är väl instinktivt och enda sätt att undkomma det som man upplever. Vad jag förstår är sömnparalys inte helt ovanligt. Det finns dokumentärer som ämnet och mycket information att hämta på internet. Men frågan till, VARFÖR, dessa onda varelser dyker upp finner jag inget svar till. Såhär säger Wikipedia om sömnparalys:

 

Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig när man drömmer. När man sedan drömmer att man till exempel springer känns det helt verkligt trots att man i verkligheten inte vevar med benen i sängen. Det enda undantaget är ögonen, som i verkligheten rör sig som i drömmen. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken. Om man inte vet vad som har hänt får man lätt panik när tillståndet uppkommer, men det är inte farligt och går över av sig självt efter ett tag. Det tycks finnas ett flertal faktorer som kan öka sannolikheten för sömnparalys, inklusive genetiska faktorer och medvetna handlingar som att upprepade gånger störa en persons REM-sömn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s